INFP: Cutremurul de 5,7 din Gorj a fost urmat de 540 de replici. Seismul de astăzi a fost cea mai puternică replică

de: Anca Lupescu
17 02. 2023

Cutremurul din Gorj de 5,7 grade pe Scara Richter a fost urmat de 540 de replici. Astăzi, 17 februarie, a avut loc un nou seism de 4,4 grade pe Scara Richter, care a fost cea mai puternică replică, anunță Institutul de Fizică a Pământului.

540 de replici după cutremurul din Gorj

INFP susține că activitatea seismică din zonă rămâne în continuare intensă și se încadrează în parametrii normali după un șoc principal.

Specialiștii spun că aceste replici vor continua timp de aproximativ o lună. 

”Ne așteptăm să se  observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai  puternice”, se mai arată în comunicatul INFP.

”Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine
mai mare de 4 ML, respectiv:
• 4,1 ML, în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, la adâncimea de 3,6 km;
• 4,2 ML în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, la adâncimea de 10,8 km;
• 4,3 ML, în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41, la adâncimea de 8,7 km”, conform comunicatului INFP.

Cât despre seismul produs vineri, 17 februarie, acesta a fost cea mai puternică replică de până acum a cutremurului inițial de pe 13 februarie.

„Cutremurul de astăzi a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de  5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o
altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km.

În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din  zilele de 13 și 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, anunță institutul.

Activitatea seismică, în continuare puternică

INFP anunță că nu toate seismele sunt simțite de oameni, dar în funcție de magnitudine și adâncime, ele pot fi resimțite, mai ales în zona epicentrală. Institutul a anunțat că activitatea seismică rămâne în continuare puternică.

„Menționăm că nu toate aceste seisme sunt simțite de către populație, însă în funcție de  magnitudinea și adâncimea producerii acestora pot fi resimțite, în special, în zona epicentrală.

Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă și se încadrează în parametrii  estimați după un șoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne așteptăm să se  observe o scădere a frecvenței și a magnitudinii replicilor, dar nu excludem și posibile replici mai  puternice”, se mai arată în comunicatul INFP.